Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита като за сватба

Пита като за сватба

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110344618
Пита като за сватба1 / 2
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
24

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 2 - 3 с.л.
  • масло - 100 г краве
  • мая - 1 пакетче (като за 1 кг брашно)
  • сол - 1, 5 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се оставя на стайна температура да омекне достатъчно. Маята се размива с малко топло мляко, щипка захар и чаена лъжичка брашно на рядка кашичка и се оставя на топло да втаса (сместа трябва да се превърне в пяна).

Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче, в което се изсипват двете разбити яйца, (много малка част от тях се оставя настрани за намазване на питата преди изпичането ѝ), солта, захарта, содата, затопленото прясно и киселото мляко, вече втасалата мая, олиото и чаша топла вода.

При омесването трябва да се получи много меко тесто, което почти да лепне по ръцете, но все пак да може да се меси. Така че вода може да се прибави и още, а ако е прекалено много, може да се добави брашно. Нищо фатално няма да се случи. Тестото трябва да се омачка поне 200 пъти (трябва да започне да пука от образуващите се в него мехури). Тестото се оставя в захлупена тенджера на топло да втаса, така че обемът му да стане почти двойно по-голям.

След това от него се отделя една топка (колкото за тенис), а останалата част се разделя на 24 топчета. Топката се поставя в средата на намазаната с малко олио тава, в която ще се пече питата. Малките топчета се разточват едно по едно тънко, намазват се с масло и се навиват на кифлички, които се нареждат около топката като листа на слънчоглед около неговата пита.

Така приготвената пита се намазва с леко разреденото с вода останало разбито вече яйце. За украса може да се остави много малка част от тестото, което се замесва с още брашно да стане твърдо и от него се правят перлички и листа. Перличките се подреждат околовръст средната топка, а листата – в следващ ред. За да се направят листа, тестото се разточва на много тънка кора, от която се изрязват малки ромбове. Точно те ще имитират листенцата.

Фурната се включва да се нагрее. Питата се слага в сгорещената фурна, и след като добие светло златист цвят, огънят се намалява на умерен. Дали е готова се проверява с дървен шиш. Ако го забодете в най-дебелата част и го извадите сух, значи питата е изпечена. След като се изпече и се извади от фурната, питата се наръсва много леко с малко вода и се завива с дебела кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: