Начин на приготвяне
Най-напред измиваме шкембето. После го наръсваме със сода, прибавяме му едро нарязан лук, объркваме го и го оставяме на мира за половин час. После му сипваме около чаша оцет и го изплакваме. Наливаме в тенджерата под налягане около литър вода, слагаме вътре сол (3 чаени лъжички), шкембето, сърцата и езиците и ги сваряваме за час и половина. После добавяме белия дроб и нарязаната на хапки осмянка и варим още половин час.
На другата сутрин варим нещата още около два часа. Когато изстинат, обелваме езиците, нарязваме карантийките на дребно, пресипваме всичко в по-плитка и широка тенджера – по-скоро дълбока тавичка – и започваме да изпарявам влагата на бавен огън, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица.
Когато влагата остана в обем около чаша и малко, добавяме черен пипер, дафинов лист и няколко зърна бахар. Варим още петнайсетина минути, през които си изплакваме, подсушаваме и затопляме четири големи (700 мл) буркана и един среден (500 мл).
Насипваме вътре месцата справедливо, заливаме ги със сосчето, разтапяме половината опаковка мас на водна баня и внимателно заливаме бурканите отгоре. Оставяме ги да изстинат. Няма да е лошо и да ги стерилизираме около час.
Прибираме ги за мразовитите дни и... когато ни се дояде от този деликатес, правим следното.
Нарязваме стръкче (около 30 см от зелената част на дебел праз), изсипваме го в тигана заедно с лъжица олио и лъжица вода, захлупваме с капак, от време на време разбърквме, докато лукът се задуши, прибавяме две-четири супени лъжици от готовата спържа и всъщност я претопляме.
Много върви с люти чушчици и е много вкусно!
Коментари