Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата със захарта и ванилиите. Добавяме пресятото брашно, смесено с бакпулвер, и смесваме внимателно с разбитите яйца.
Полученото тесто изливаме в правоъгълна голяма тава, (тази от фурната)покрита с намазана с мазнина хартия. Изпичаме в умерена фурна на 170-180 градуса (изпича се бързо).
За сиропа карамелизираме 5 с.л. захар и внимателно заливаме с вода и сваряваме сироп за блата, докато се разтвори карамелът. Готовият блат изваждаме от фурната, махаме хартията.
Нарязваме на ленти широки приблизително 4-5 см и сиропираме. Намазваме с крем, който приготвяме, като разбиваме сладкарска сметана според указанията.
Разтапяме на водна баня шоколад с малко краве масло и охлаждаме. Смесваме със сметаната. Първата сиропирана лента покриваме със сметаново-шоколадов крем и навиваме като охлювче.
Слагаме в средата на тортена чиния. Наоколо навиваме и другите ленти, също сиропирани и намазани с крем. Оставяме малко крем, с който намазваме цялата торта. Деокорирам с разтопен шоколад.
Коментари