Солена вита торта

редакция:
Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Солена вита торта
Снимка: Добринка Петкова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Като истински ценители ще ви кажем, че солените торти са страхотни. Те са ефектни, вкусни и изключително подходящи за всякакви поводи."

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • заквасена сметана - 60 г
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 150 г
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • лютеница - 1 с.л.
  • кашкавал - 50 г
  • спанак - 50 г
  • за крема
  • кисело мляко - 250 г цедено
  • крема сирене - 150 г
  • заквасена сметана - 100 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • шунка - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белтъците се разделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват със сметаната.

Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и към тях добавете жълтъците. Пресейте брашното с бакпулвера и го прибавете към сместа.

Внимателно разбъркайте и разделете сместа на три части. Към всяка от тях добавете съответните добавки - към едната лютеница, към другата спанак, а към третата настърган кашкавал.

Застелете тавата от печката с хартия. Изсипете трите смеси в три поша. Започнете да сипвате от всяка смес, като ги редувате. Печете блата на 180 градуса около 20 минути.

Изважда се от фурната и се навива на руло. Оставете да се охлади. В купа смесете сметаната, млякото и сиренето.

Добавете нарязания магданоз и малко сол. Разбъркайте добре.

Развийте рулото и го намажете с крем (оставете малко за измазване на солената торта). Поръсете с нарязаната на кубчета шунка.

Блатът се нарязва на ленти (4-5). Завийте първата на руло и я поставете в чиния. След това вземете втората и я завийте около първата. Така направете и с останалите ленти. Измазва се останалия крем и се оставя в хладилника да стегне. След това се украсява по желание.

С крема и продуктите за пълнежа може да импровизирате. Правила съм я, като намажа блата и го нарежа на ленти - поръсвам една с шунка, а на следващата слагам печени червени чушки. Може да се добавят маслини, краставички, царевица и т.н. С украсата също импровизирам.

Солената вита торта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: