Начин на приготвяне
Белтъците се разделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват със сметаната.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол и към тях добавете жълтъците. Пресейте брашното с бакпулвера и го прибавете към сместа.
Внимателно разбъркайте и разделете сместа на три части. Към всяка от тях добавете съответните добавки - към едната лютеница, към другата спанак, а към третата настърган кашкавал.
Застелете тавата от печката с хартия. Изсипете трите смеси в три поша. Започнете да сипвате от всяка смес, като ги редувате. Печете блата на 180 градуса около 20 минути.
Изважда се от фурната и се навива на руло. Оставете да се охлади. В купа смесете сметаната, млякото и сиренето.
Добавете нарязания магданоз и малко сол. Разбъркайте добре.
Развийте рулото и го намажете с крем (оставете малко за измазване на солената торта). Поръсете с нарязаната на кубчета шунка.
Блатът се нарязва на ленти (4-5). Завийте първата на руло и я поставете в чиния. След това вземете втората и я завийте около първата. Така направете и с останалите ленти. Измазва се останалия крем и се оставя в хладилника да стегне. След това се украсява по желание.
С крема и продуктите за пълнежа може да импровизирате. Правила съм я, като намажа блата и го нарежа на ленти - поръсвам една с шунка, а на следващата слагам печени червени чушки. Може да се добавят маслини, краставички, царевица и т.н. С украсата също импровизирам.
Солената вита торта е готова.