Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Лимонов сладкиш с извара

Лимонов сладкиш с извара

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
"Ужасно вкусен и изненадващо лек лимонов сладкиш с извара, който е подходящ за топлите месеци от годината!"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • масло - 150 г краве
  • захар - 150 г
  • яйца - 1 жълтък
  • извара - 600 г
  • сметана - 250 г сладкарска
  • яйца - 3 жълтъка + 1 яйце
  • лимони - настърганата кора на 1 лимон
  • сол - 1 - 2 щипки
  • захар - 1 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
  • лимони - 200 мл лимонов сок
  • желатин - 2 пакетчета
  • сладко - 2 с.л. от кайсии или портокали
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете хомогенно тесто от брашното, кравето масло, 150 г захар и 1 жълтък. Покрийте го с фолио и го сложете за половин час в хладилника.

Намачкайте изварата така, че да не е на едри бучки. Разбъркайте я постепенно със сметаната, жълтъците, цялото яйце, настърганата лимонова кора, ванилията, щипка сол и захарта и прибавете 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок. Разбийте всичко до гладка смес.

Извадете тестото, разточете го на тънка кора и го сложете в намаслена и набрашнена тавичка за печене. Сложете да се запече на предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути.

Извадете и изсипете лимоновата плънка. Сложете лимоновия сладкиш с извара да се пече още 20 минути. Намалете фурната и печете още около 15 минути. Извадете и оставете да се охлади. През това време сложете 150-200 мл лимоно сок да се затопли и разтворете 1-2 с.л. кайсиево или портокалово сладко в него.

Добавете и 2 пакетчета предварително накиснат във вода желатин и бъркайте докато се разтвори. Залейте лимоновия сладкиш със желатиново-плодовата смес и сложете веднага на студено да се стегне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
41
33
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Маргарита
Маргарита
Направих сладкиша и стана страхотен. Трудничко ми е само с масленото тесто, но го слагам направо в тавата и натискам докато се разстеле цялото. И пак се получава. Препоръчвам ви да го опитате. Ще хареса на всеки.
02.05.2013 11:12
2
Соня
Соня
Страхотен е. Браво за рецептата. Отдавна търся точно такава рецепта. Става бързо и точно като на снимката.
12.07.2011 11:47
Hell
Hell
Дайте и рецепта за глазурата върху сладкиша де.
08.05.2011 13:59
Ivanka
Ivanka
Интересна рецепта, при възможност ще я пробвам.
18.04.2011 14:20