Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Руски черен хляб

Руски черен хляб

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Руски черен хляб2 / 2
25/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
2
"Друго си е да си хапнем и малко хляб с обяда или вечерята"

Необходими Продукти

  • ръжено брашно - 4 ч.ч.
  • пшенично брашно - 3 ч.ч.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • пшенични трици - 2 ч.ч.
  • кимион - 2 с.л.
  • лук - 2 с.л. на прах
  • резене - 1/2 ч.л. счукано
  • мая - 2 пакетчета суха (по 10 г)
  • вода - 3 ч.ч.
  • оцет - 1/4 ч.ч.
  • меласа - 1/4 ч.ч. тъмна или сироп от сладко
  • масло - 1/4 ч.ч. разтопено
  • шоколад - 30 г горчив
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ръженото и пшеничното брашно се пресяват заедно. Две пълни чаши от брашнената смес се разбъркват със захарта, солта, триците, маята и подправките.

В тенджерка се смесват водата, оцетът, меласата, шоколадът и маслото и се загряват на слаб огън. Сместа се изсипва при сухите съставки и всичко се разбива с миксер на гладка маса.

Добавя се още брашно и се замесва меко тесто, което се слага на поръсена с брашно повърхност, покрива се и се оставя да престои 15 минути.

След това се доомесва, като се прибавя и останалото брашно. Полученото еластично тесто се намазва леко с масло, слага се в дълбок съд, покрива се и се оставя за 1 час на топло да втаса.

След това се разделя на две части, от които се оформят два хляба. Слагат се в намаслена тава или форми и се намазват с разбитото яйце.

Пекат се около 1 час в предварително загрята умерена фурна.

Руският черен хляб е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: