Начин на приготвяне
Ръженото и пшеничното брашно се пресяват заедно. Две пълни чаши от брашнената смес се разбъркват със захарта, солта, триците, маята и подправките.
В тенджерка се смесват водата, оцетът, меласата, шоколадът и маслото и се загряват на слаб огън. Сместа се изсипва при сухите съставки и всичко се разбива с миксер на гладка маса.
Добавя се още брашно и се замесва меко тесто, което се слага на поръсена с брашно повърхност, покрива се и се оставя да престои 15 минути.
След това се доомесва, като се прибавя и останалото брашно. Полученото еластично тесто се намазва леко с масло, слага се в дълбок съд, покрива се и се оставя за 1 час на топло да втаса.
След това се разделя на две части, от които се оформят два хляба. Слагат се в намаслена тава или форми и се намазват с разбитото яйце.
Пекат се около 1 час в предварително загрята умерена фурна.
Руският черен хляб е готов.