Начин на приготвяне
Карантиите е добре да се накиснат във вода от предната вечер. Измийте ги, махнете ципите и нарежете на дребно.
В част от маслото изпържете ситно нарязания лук, после - нарязаните карантии и задушавайте, докато омекнат. Посолете и добавете 100 г брашно.
Замесете тестото по следния начин. Смесете разтопеното масло, брашното, солта и сметаната. Прибавете яйцата и омесете еластично тесто. Приберете го в хладилника.
Когато изстине, го разточете на тънка кора и сложете плънката. Посолете, поръсете с черния пипер и подправките.
Прищипете го по краищата, поръсете го със сусам или ким или пресен магданоз.
Може да го намажете и с разбит жълтък. Паят се пече в силно сгорещена фурна 30-40 минути.