Кисело зеле с ориз

Рая АндоноваРая Андонова
Готвач
462
2k
830
907
6
01/02/2016
"Толкова е вкусно, че всички ще си сипят допълнително, не вярвате ли?"
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо29 628
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

  • кисело зеле - 1 глава
  • ориз - 200 г
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се нарязва на тънки лентички. Ако лентичките са много дълги, се срязват на две. В тенджера се налива олио и след като се затопли, се добавят ситно нарязаният лук и измитият ориз. Бъркат се непрекъснато, докато оризът поеме достатъчно мазнина и започне да става прозрачен.

Към ориза и лука се добавят 3 ч.ч. вода или 1 ч.ч. зелев сок (в такъв случай не се добавя после сол) и 2 ч.ч. вода. Добавя се 1 ч.л. сол.

След като зелето е поомекнало и оризът е почти сварен, се добавя червеният пипер. Разбърква се добре и всичко се изсипва в тава. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса докато леко се запече.

Бележки:

-Ако зелето е много кисело или солено, първо се измива и отцежда добре или се слага за малко в гореща вода и след това се отцежда;

- Ако зелето е много кисело или солено, но искате да използвате и зелев сок вместо само вода, тогава по-добре да е само ½ ч.ч. зелев сок и 2 и ½ ч.ч. вода;

- Ако не искате да го запичате, може да доварите ястието на котлона, докато оризът се свари напълно.

Метален пасатор за зеленчуци с 2 нива
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален пасатор за зеленчуци с 2 нива
12.99 лв.
Виж ››

Приготвянето на любимите пюрета става със затворени очи с металния пасатор за зеленчуци. Той има 2 нива и удобна дръжка, която позволява да боравите лесно с него. В едната си ръка добрата домакиня винаги държи пасатор, а вашият там ли е?

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Аника Войт
Аника Войт
28.01.2020 13:45
Тотално се обърках. Първо в продуктите няма лук, после се запържва лука. После зелето поомеква, ама как и къде.
Ако е някой съвсем неопитен в кухнята, нищо няма да разбере.
0
0
Рая Андонова
Рая Андонова
15.12.2019 20:34
Извинете, нещо съм пропуснала. Трябва като се запържи оризът, да се добави зелето и да запържи и то и след това се добавя водата
0
0
Banshi
Banshi
15.12.2019 14:48
Нарязахме зелето и то поомекна? При мен не се получава само с нарязване :)
0
0