Начин на приготвяне
В подсолена кипяща вода сваряваме измитите и обелени моркови (цели) и граха, докато омекнат.
Сваляме от котлона и след като изстинат, нарязваме морковите на малки кубчета. Измиваме ориза до пускане на чиста вода и го прехвърляме в тава.
Върху него добавяме зеленчуците, овкусяваме със сол и черен пипер и поръсваме с магданоз.
Прибавяме малко олио, за да не стане ориза сух и наливаме вода 1:3. Печем в умерена фурна на 150-180 градуса до готовност.
Коментари
Защш не бланшираш зеленчуците и после не ги пресечеш в ледена вода а ги чакаш да изстинат (чакаш ли ги да се скашкат?).
1:3 вода е прекалено много, по принцип е 1:2 - но може о да си пава, незнам какъв ориз използваш.
Не е много препоръчително да миеш ориза до бистра вода - отмвяаш му нишестето а снего минерали витамини и вкус.