Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сладка питка с праскови

Сладка питка с праскови

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Сладка питка с праскови5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Невероятно вкусен, лесен и пухкав сладкиш с компот от праскови. Благодарим на Сия за чудесната рецепта!"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г тип 500
  • прясно мляко - 400 мл хладко
  • масло - 125 г краве
  • захар - 200 г
  • оцет - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - 1 щ.
  • мед - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче прясна
  • компот - 1 бр. от праскови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете 100 мл от прясното мляко в купа и към него добавете 1 с.л. захар и разтворете маята. Оставете за около 10 мин на топло да шупне.

През това време пресейте брашното, направете в средата му кладенче и сложете разтопеното масло, захарта, мед, яйцата, оцет и сол.

Започнете да размесвате с ръка, като постепенно наливате от маята, редувайки я с останалото прясно мляко до получаване на хомогенно тесто.

Покрийте с влажна кърпа и оставете на топло за около час да втаса и удвои обема си. Втасалото тесто премесете отново и разделете на две равни части.

Извадете прасковите от компота, нарежете ги на полумесеци, изцедете и ги сложете върху домакинска хартия да се подсушат.

Вземете едната половина тесто и го разточете на кръгла кора с диаметъра на тавата в която ще печете.

Аз използвах тава 30 см. Намажете тавата с малко олио и сложете в нея разточената кора, а другата половина тесто разточете на кръгла кора с дебелина 1-2см и с помощта на малък ринг или чаша отрежете кръгове.

Готовите кръгчета наредете в тавата върху тестената основа, като ги редувате с парченца праскови, като леко ги застъпвате. Разбийте жълтъка и намажете с него питата.

Оставете сладката питка за 30 мин да втаса отново и печете във фурна на 170 градуса около час до получаване на златист цвят. Накрая поръсете пожелание с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: