Торта с крем Тирамису

Торта с крем Тирамису
Снимка: цветослава киркова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
65 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Обзалагаме се, че ще изядете най-малко три парчета от тази торта"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 150 г
  • брашно - 100 г
  • нишесте - 100 г пшенично
  • какао - 50 г
  • бакпулвер - 1 пак.
  • есенция - 1/2 ампула ром
  • за крема
  • мляко - 300 мл
  • нишесте - 2 с.л. пшенично
  • ванилия - 1/2 ампула есенция
  • захар - 70 г
  • жълтъци - 1 бр
  • масло - 20 г
  • крем - 1 пак Тирамису на Др. Йоткер.
  • за украсата
  • сметана - 150 мл сладкарска
  • орехи - 200 г смлени
  • шоколад - 100 г млечен
  • за сиропа
  • вода - 250 мл
  • захар - 150 г
  • есенция - 1/2 ампула ром
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта и към тях се прибавя пресятото брашно. Поетапно се слагат нишестето, пресетите бакпулвер и какао, есенцията и получената субстанция се прехвърля във форма, постлана с хартия за печене. Блатът се пече около половин час на 180 градуса и се оставя да се охлади.

Междувременно се прави сироп от вода, захар и есенция, който се оставя да заври и се отстранява от котлона. Отделно млякото и маслото се смесват и се оставят да заврат.

Размива се жълтъкът с нишестето и малко мляко, и се прибавят на фина струя към врящото мляко. След това млечната смес се маха от огъня и в нея се влага есенцията.

После се прави кремът Тирамису, като се следват заръките на опаковката. В моя случай беше направен с 200 мл мляко и 100 мл сметана. След това се разтапя шоколада с 1 с.л. олио и се разпределя върху прозрачно фолио с балончета. Оставя се на студено.

През това време охладилият се вече блат се разделя на три части. Първата се поставя във форма за торта и се напоява с топлия сироп. Покрива се с крема Тирамису. Следва втория блат, който след сиропирането се покрива с крема ванилия.

Накрая се поставя и третият блат, който след като се сиропира, се намазва с крема Тирамису. Така сглобения сладкиш оставяме на студено за три часа.

После освобождаваме тортата внимателно от ринга и я покриваме с орехи. Декорираме я с натрошен шоколад от фолиото и розички от сметана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: