Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта и към тях се прибавя пресятото брашно. Поетапно се слагат нишестето, пресетите бакпулвер и какао, есенцията и получената субстанция се прехвърля във форма, постлана с хартия за печене. Блатът се пече около половин час на 180 градуса и се оставя да се охлади.
Междувременно се прави сироп от вода, захар и есенция, който се оставя да заври и се отстранява от котлона. Отделно млякото и маслото се смесват и се оставят да заврат.
Размива се жълтъкът с нишестето и малко мляко, и се прибавят на фина струя към врящото мляко. След това млечната смес се маха от огъня и в нея се влага есенцията.
После се прави кремът Тирамису, като се следват заръките на опаковката. В моя случай беше направен с 200 мл мляко и 100 мл сметана. След това се разтапя шоколада с 1 с.л. олио и се разпределя върху прозрачно фолио с балончета. Оставя се на студено.
През това време охладилият се вече блат се разделя на три части. Първата се поставя във форма за торта и се напоява с топлия сироп. Покрива се с крема Тирамису. Следва втория блат, който след сиропирането се покрива с крема ванилия.
Накрая се поставя и третият блат, който след като се сиропира, се намазва с крема Тирамису. Така сглобения сладкиш оставяме на студено за три часа.
После освобождаваме тортата внимателно от ринга и я покриваме с орехи. Декорираме я с натрошен шоколад от фолиото и розички от сметана.