Начин на приготвяне
За рецептата ви трябва глинен гювеч с капак - 4-6 литра.
Отделя се ципата на гъбите, измиват се и се нарязват на парченца (при консервираните това не се налага). Лукът, нарязан на полумесеци, се запържва до златисто в мазнината. Към запържения лук се добавят гъбите и се похлупват се, докато омекнат и намалят обема си. Добавят се орехите, счукани на едро.
Съдът се оставя отворен на умерен огън до изпаряване на водата - разбърква се периодично, колкото да не загори.
Пържолата се овалва в пикантината само от едната (външната) страна, поставя се върху разстлания зелев лист, в нея се поставя част от плънката и част от топеното сирене.
Навива се на руло, завива се в листото и се поставя в предварително намасления гювеч. Така се прави с всички останали пържоли, добре е да са само на един ред - преценете броя на пържолите според големината на гювеча, ориентировъчно в 6 литров (кръгъл) гювеч се побират 6 сарми.
Остатъка от плънката изсипете в гювеча и добавете 200-250 мл вода. Поставете капака и печете на 300 градуса за не повече от 2 часа - час и половина са достатъчни.