Начин на приготвяне
Празът се нарязва и се задушава в олиото с малко черен пипер, след това се добавят 150-200 г кайма и се запържва. Накрая се добавя и киселото зеле, което предварително е задушено до омекване и отцедено от водата.
Минутка преди оттегляне на плънката от огъня се добавя една чаена лъжичка червен пипер. Плънката се оставя леко да се охлади, преди да се сложи в лучника.
От продуктите за тестото се замесва меко тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си. След това се разделя на две. Едната топка е по-голяма от другата.
Тя се разточва на кора, която се поставя на дъното на намазнена тавичка с диаметър 22 см и краищата се изтеглят нагоре, за да се получи бордюр.
Слага се плънката, покрива се с кора, направена от втората топка и краищата се защипват с краищата на долната кора. Намазва се с олио и се пече в предварително загрята фурна, на 210-220 градуса до готовност (за около 30-40 минути), според фурната. Когато е готов, се намазва с вода и се завива с кърпа за 10-15 минути, за да се задуши.
Коментари