Начин на приготвяне
Приготвяне на кафявите блатове: Разбийте яйцата до побеляване. Добавете захарта, като разбиването продължава. След това добавете олиото, брашното с бакпулвера и ванилиите.
Накрая прибавете разтвореното какао в горещата вода. Разбъркайте внимателно с шпатула.
От получената смес изпечете 3 блата (22 см) на 180 градуса 12-15 минути. Не ги препичайте, трябва да останат сочни. Оставете ги да се охладят.
Приготвяне на белите блатове: Белтъците се разделят от жълтъците. Разбийте ги на сняг. Разбийте жълтъците със захарта до побеляване.
След това, започнете да добавяте белтъци към жълтъците, като редувате с пресятото брашно с бакпулвера и ванилиите. Завършете с белтъци и разбъркайте внимателно.
Изпечете блата в тавата на печката, на 180 градуса 10-15минути. След като се охлади, от него с ринг (15 см), изрежете 4 блата.
Пригответе и последния блат: Разбийте яйцата със захарта, до побеляване. Прибавете внимателно олиото и накрая брашното. Разбъркайте с шпатула и изпечете 1 блат (24см).
Оставете да се охлади, нарежете го на 10 триъгълника и всеки намажете с карамелената глазура. Оставете ги настрана, докато сглобите тортата.
Приготвяне на плодовия крем: Пасирайте плодовете и ги сложете заедно със захарта на котлона, за да заври сместа. Разбъркайте нишестето с водата, и го прибавете към плодовата смес. Бъркайте, докато се сгъсти. Добавете маслото и разбъркайте.
Приготвяне на млечния крем: Сложете млякото на котлона да заври. Разбийте жълтъците с пудинга и 1 с.л мляко. Изсипете на тънка струя горещото мляко при жълтъците.
Върнете обратно в тенджерата на котлона и бъркайте, докато се сгъсти кремът. Свалете от огъня, и прибавете маслото. Разбъркайте добре и оставете крема да изстине.
След като се охлади, го разбийте с миксера, като добавите и течната сметана. Разбивайте, докато се получи гладък крем.
Сглобяване на тортата: Поставете единия блат във формата, в която сте го пекли. Сипете една част от плодовия крем (леко топъл), оставете да стегне и отгоре сипете една част от млечния крем.
След пак блат, плодов крем, млечен крем, блат. Така направете и малката торта с белите блатове. Измажете и двете торти със 150 мл разбита сметана.
Поставете ги в хладилника за няколко часа да стегнат. Загрейте сметаната (200 мл) и към нея добавете шоколада. Бъркайте, докато се разтопи. Оставете да се охлади и разбийте.
Намажете двете торти с шоколадовия крем. Голямата панирайте отстрани с настърган бял шоколад, а малката-с кокосови стърготини.
Поставете голямата торта в поднос, отгоре внимателно поставете малката. По ръба на голямата, поръсете с настърган черен шоколад.
Вземете триъгълните парчета и ги наредете внимателно (широката част да стъпва на голямата торта, а острата на малката, като леко ги огънете). Украсете тортата с рози от разбита сметана.
Празничната торта за 8 март е готова.
Коментари