Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Пирог»Манник (Руски пирог с грис)

Манник (Руски пирог с грис)

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Манник (Руски пирог с грис)
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Красив, вкусен и различен сладкиш, апетитно предложение от Руската кухня!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 ч.ч. тип 500
  • захар - 1 ч.ч.
  • грис - 1 ч.ч. пшеничен
  • кисело мляко - 400 г
  • сода бикарбонат - 1к.л.
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 20 г
  • сладко - 150 г по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа киселото мляко с гриса и оставете настрана за 30 минути, докато набъбне, след това сложете содата и разбъркайте.

Разбийте яйцата със захарта, пресейте брашното с малко сол и го добавете към яйцата, като постепенно сипвате и от млечната смес. Разбъркайте със дървена лъжица или бъркалка до хомогенна кексова смес.

В кръгла тава с падащ ринг се слага хартия за печене, намазва се с маслото и в нея се изсипва сместа. Пече се 40 мин. на 180 градуса до суха клечка. След изпичане се оставя да се охлади, маха се рингът и отгоре пирогът се намазва със сладко по избор или шоколад, в моя случай - сладко от боровинки.

Може да се приготви и в постен вариант, като вместо мляко използвате плодов сок или вода, малко олио и трябва да изгасите содата в малко оцет, яйцата се пропускат. Изключително мек, пухкав и свеж десерт, подходящ за следобедно кафе с приятели :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: