Начин на приготвяне
Смесете в купа киселото мляко с гриса и оставете настрана за 30 минути, докато набъбне, след това сложете содата и разбъркайте.
Разбийте яйцата със захарта, пресейте брашното с малко сол и го добавете към яйцата, като постепенно сипвате и от млечната смес. Разбъркайте със дървена лъжица или бъркалка до хомогенна кексова смес.
В кръгла тава с падащ ринг се слага хартия за печене, намазва се с маслото и в нея се изсипва сместа. Пече се 40 мин. на 180 градуса до суха клечка. След изпичане се оставя да се охлади, маха се рингът и отгоре пирогът се намазва със сладко по избор или шоколад, в моя случай - сладко от боровинки.
Може да се приготви и в постен вариант, като вместо мляко използвате плодов сок или вода, малко олио и трябва да изгасите содата в малко оцет, яйцата се пропускат. Изключително мек, пухкав и свеж десерт, подходящ за следобедно кафе с приятели :)