Начин на приготвяне
За предпочитане е рибата да е прясна, но аз съм правила тукашната магия и от замразена сьомга, купена на Женския пазар по 11 лв за килограм. Забележка: Замразената риба се размразява само във вода, никакъв въздух!
Интересно е да отбележим, че истинската сьомга е червена на цвят само когато си хвърля хайвера. Но после тя загива и как я ловят, докато е червена, не ми е ясно. Иначе месото й е бяло.
Отглежданата във ферми сьомга се храни със специални смески (не знам колко са полезни), за да може месото й да става червено.
И така. Почистваме рибата (ако не е почистена).
С остър нож я срязваме успоредно на гръбнака и отрязваме едното филе заедно с ребрата. С ножа много внимателно повдигаме гръбнака и отрязваме другото филе.
Опашката, гръбнака, главата и перките използваме за супа. Внимателно отстраняваме ципите от вътрешната коремна част. С ръце намираме костиците във филето и ги отстраняваме с щипка (за вежди например). Така получаваме чисти филета.
Смесваме захарта, солта, черния пипер и наронения с ръце дафинов лист и ситно нарязания пресен копър.
В голяма йенска тенджера или друг подходящ продълговат съд слагаме на дъното малка част от солената смес с останалите подправки. Върху този пласт поставяме едната част от рибното филе с кожата надолу.
Натриваме горната част на филето със сместа от сол и подправки.
Хубаво натриваме със сместа от сол и подправки другото филе от вътрешната му страна и го слагаме върху лимоните с кожата нагоре.
Накрая наръсваме рибата с останалат смес от сол и подправки.
Оставяме рибата да се осоли две денонощия. След това я измиваме със студена вода от солта и я оставяме да се накисне във вода за 10-15 минути.
Изваждаме я от водата и я оставяме да се отцеди.
Слагаме филето върху равна повърхност, и притискайки максимално острието на ножа към кожата, отделяме от нея филето. По същия начин почистваме и другото филе.
Рибата е готова, може да я нарежем и да я сервираме, а може да я наредим плътно в буркани и да я държим в хладилника.
При поднасяне я режем тънко, под много малък ъгъл на едри филийки, като започваме от частта, която е по-близо до опашката, и се движим към частта откъм главата. Много е подходяща за сандвич от препечена филийка с масло.
Коментари
Браво за рецептата.