Пита Слънчоглед
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита Слънчоглед

Пита Слънчоглед

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k5k5
Пита Слънчоглед
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
08/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции12-15
"Е кажете сега, освен в България, някъде другаде има ли такива красиви питки? Благодарим на Ваня за невероятната рецепта!"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлото мляко (100 мл) активирах маята със захарта и малко брашно. Пресях брашното и солта.

Разбих яйцата и добавих останалото мляко. От всички продукти замесих средно твърдо тесто, което оставих на топло за около 30 минути.

Като втаса, си отрязах топка тесто (около 300 г) и разточих на обла кора, с малък диаметър.

Сложих го в центъра на тавата, която е застлана с хартия за печене. Отново си отрязах тесто и пак разточих, но нарязах на ленти.

Наредих ги върху облата кора. Отново разточих същата кора и пак нарязах на ленти. Започнах да ги преплитам с другите, които вече поставих.

След като оформих центъра с плетенето, от останалото тесто разточвам голяма кора, която мажа с олио и навивам на руло.

Рулото поставям около центъра и започвам да го режа с ножица на 1 см разстояние. Едното парче леко накланям на дясно а другото-навътре, така процедирам с всички.

Оформената пита слагам на топло да втаса, след което мажа с жълтъка и млякото и пека на 160 градуса за около 35-40 минути.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: