Начин на приготвяне
В купа изсипваме брашното, към което добавяме сухата мая, захарта и солта. Разбъркваме.
Правим кладенче, в което изсипваме майонезата, прясното мляко и водата. Разбъркваме първоначално с дървена бъркалка, след това замесваме тесто.
Колкото по-дълго месим тестото, толкова по-пухкаво и еластично ще стане то. Хубаво е да се удари 50-100 пъти в намазнен плот - това забързва процеса на втасването.
След това разделяме тестото на части, които разточваме с намазнени ръце. В средата на всяка слагаме сирене и разтопено масло. Завиваме на фитил и свиваме във формата на охлюв.
Намазваме форма за кекс с малко олио и подреждаме тестените охлювчета вътре. Оставяме да втаса отново. Отнема около 10-20 мин. Печем на 200 градуса в предварително загрята фурна.
След като изпечем месеницата, я завиваме с влажна кърпа, за да омекне повече.
Коментари