Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Пухкава месеничка със сирене и масло в кексова форма

Пухкава месеничка със сирене и масло в кексова форма

Русиана МихайловаРусиана Михайлова
Помощник Готвач
2117493961k1
Пухкава месеничка със сирене и масло в кексова форма
Снимка: Русиана Михайлова
1 / 8
09/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
7-8
"Толкова е мекичка, пухкава и симпатична, че ни идва да я гушкаме"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 2 пакетчета суха или кубче жива
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • майонеза - 200 г
  • захар - 1 щипка
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - 200 г натрошено
  • масло - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа изсипваме брашното, към което добавяме сухата мая, захарта и солта. Разбъркваме.

Правим кладенче, в което изсипваме майонезата, прясното мляко и водата. Разбъркваме първоначално с дървена бъркалка, след това замесваме тесто.

Колкото по-дълго месим тестото, толкова по-пухкаво и еластично ще стане то. Хубаво е да се удари 50-100 пъти в намазнен плот - това забързва процеса на втасването.

След това разделяме тестото на части, които разточваме с намазнени ръце. В средата на всяка слагаме сирене и разтопено масло. Завиваме на фитил и свиваме във формата на охлюв.

Намазваме форма за кекс с малко олио и подреждаме тестените охлювчета вътре. Оставяме да втаса отново. Отнема около 10-20 мин. Печем на 200 градуса в предварително загрята фурна.

След като изпечем месеницата, я завиваме с влажна кърпа, за да омекне повече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Николина Панчева
Николина Панчева
смущава ме тази маионеза в тестото но ще опитам
03.06.2017 06:56