Начин на приготвяне
Зелевите листа се накисват във вода, да престоят 1 час. През това време се приготвя плънката.
В тенджера се слага олиото и маслото, нарязва се лукът на ситно. Леко се запържва.
В отделна тенджера се слага оризът и месото. Добавя се черният пипер, ронената чубрица и солта и се разбъркват. Запърженият лук се добавя към ориза. Запържва се и се разбърква, за да не залепне. Добавя се 200 мл вода постепенно. Оризът трябва да набъбне.
Вдига се от огън и се оставя малко да поизстине. Разбива се яйцето към плънката и се разбърква добре. Плънката е готова.
Вземат се зелевите листа едно по едно, слага се малко от плънката и се навиват на сарми. Така се работи, докато се изчерпат листата и плънката.
На дъното на тенджера се нареждат няколко зелеви листа, после се нареждат сармите, поръсват се леко със сол и олио и пак се покриват с листа.
Добавя се вода до съдържанието. Оставя се да ври. Когато водата се отдръпне, се маха от огъня, доизцежда се и се маха горният слой листа. Сармите са готови за консумиране.