Зелеви сарми с месо

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
748
3k
1k
2k
6
09/02/2016
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции20-30
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 141
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • зеле - 1 буркан зелеви листа
  • ориз - 200 г
  • телешко месо - 100 г
  • лук - 1 глава малък
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1 к.л.
  • масло - 1 к.л.
  • вода - 200 мл
  • черен пипер
  • чубрица - ронена
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелевите листа се накисват във вода, да престоят 1 час. През това време се приготвя плънката.

В тенджера се слага олиото и маслото, нарязва се лукът на ситно. Леко се запържва.

В отделна тенджера се слага оризът и месото. Добавя се черният пипер, ронената чубрица и солта и се разбъркват. Запърженият лук се добавя към ориза. Запържва се и се разбърква, за да не залепне. Добавя се 200 мл вода постепенно. Оризът трябва да набъбне.

Вдига се от огън и се оставя малко да поизстине. Разбива се яйцето към плънката и се разбърква добре. Плънката е готова.

Вземат се зелевите листа едно по едно, слага се малко от плънката и се навиват на сарми. Така се работи, докато се изчерпат листата и плънката.

На дъното на тенджера се нареждат няколко зелеви листа, после се нареждат сармите, поръсват се леко със сол и олио и пак се покриват с листа.

Добавя се вода до съдържанието. Оставя се да ври. Когато водата се отдръпне, се маха от огъня, доизцежда се и се маха горният слой листа. Сармите са готови за консумиране.

Класически български гювеч с капак 7л
Made in Bulgaria
Класически български гювеч с капак 7л
25.99 лв.
Виж ››

Вече знаем, че тайната на вкусните ястия е в това, че са приготвени с много любов и в глинен гювеч с капак с голям обем.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар