Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Класическа пита

Класическа пита

Класическа пита
Снимка: Веселина Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Нищо не може да се сравни с аромата на прясно изпечена пита, току що извадена от фурната"

Необходими Продукти

  • мая - 1 кубче (42 г)
  • прясно мляко - 1 1/2 ч.ч.
  • олио - 4 с.л.
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • брашно - около 1 кг
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в прясното мляко. Добавете солта и захарта и разбъркайте.

Направете кладенче в брашното, изсипете сместа, чукнете яйцата, добавете белтъка, киселото мляко и олиото и замесете меко тесто.

Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса. Намажете дъното на тава за печене с олио.

Разстелете тестото, намажете с жълтъците, разбъркани с млякото и олиото. Направете прорези върху питката, без да стигате до дъното.

Оставете питката за известно време, докато се надигне отново. Изпечете питката във фурна, като постепенно увеличавате градусите до 180-200.

Печете до златисто. Напръскайте готовата питка с вода, завийте и оставете да омекне.

Класическата пита е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: