Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Воденички с лук и сметана

Воденички с лук и сметана

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Воденички с лук и сметана
Снимка: Сия Рибагина
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Време е за една стара българска рецепта за истински ценители"

Необходими Продукти

  • карантия - 1 кг пилешки воденички
  • лук - 500 г кромид
  • моркови - 2 бр.
  • заквасена сметана - 400 г
  • сол - на вкус
  • бял пипер - на вкус
  • мащерка - 1 к.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • масло - 1 ч.л.
  • кашкавал - 150 г (по желание)
  • подправки - 1 к.л. за пиле
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистените воденички се сваряват в подсолена вода за около половин час в тенджера под налягане. Част от бульона заделяме настрана.

Настъргваме морковите и режем лука. Загряваме в дълбок тиган маслото и зехтина и запържваме лука и моркова.

Налива 50 мл бульон и покриваме с похлупак за десетина минути. Когато течността се редуцира, слагаме и воденичките. Те се позапържват и се овкусяват с подправки.

Отделно в дълбок съд се миксират сметана и 50 мл от бульона. Получената смес се изсипва при воденичките и се бърка. Когато започне да ври, се поставя настърганият кашкавал и пак се разбърква. Яденето се отдръпва от печката, когато е налице гъст сос.

Бележка: Добавянето на кашкавал е по избор. Ако не сложите, ще се наложи да бъркате яденето малко повече време на тих огън и тогава да го отстраните от печката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Геновева
Геновева
Тази рецепта ще се пробва задължително...
13.01.2019 16:12