Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлата вода и захарта. Оставете да шупне. Замесете меко тесто заедно с прясното мляко, олиото, солта и яйцата (отделете един жълтък за намазване).
Оставете тестото да втаса за 40 минути. Разделете го на 4 топки, които се разточват на обли кори, след което се редят една върху друга. В средата сложете една чаша и от нея навън се нарязва на 8 части.
В средата на всяка една част направете разрез и промушете отдолу. Първата част се намазва с олио и се поръсва с шарена сол, втората се поръсва с червен пипер, третата с магданоз, а четвъртата не се намазва с нищо.
В средата оформете роза и четири листенца. Оставете питката да втасва още 10-тина минути, намажете я с отделения жълтък и поръсете със семена.
Изпечете я в загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. Ако е необходимо, към края я покрийте с фолио, за да прегори.
Коментари