Лападови сарми

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k6
Лападови сарми
Снимка: Джемиле Чешлиева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
50-60 бр.

Необходими Продукти

  • лапад - 50 - 60 бр. листа
  • ориз - 150 г
  • печурки - 150 г пресни
  • сушени гъби - 30 - 40 г
  • зелен лук - 3 - 4 стръка
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • джоджен - 7 - 8 стръка
  • черен пипер
  • олио - 70 мл.
  • универсална подправка - 2 с.л. зеленчукова
  • лимони - сок от 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измива се лападът и се изрязват дебелите жилки на листата. Бланшират се за 2 мин., за да станат еластични, и се оставят да изстинат. Нарязват се на ситно лукът, чесънът, пресните гъби и подправките. Задушават се за 3-4 мин. в мазнина.

Прибавя се измития ориз и се запържва, докато стане прозрачен. Добавят се и сушените гъби, ситно нарязания джоджен, посолява се на вкус и се залива с 1/2 ч.ч. гореща вода. Разбърква се, отстранява се от котлона и се захлупва съдът с капак. Оставя се оризът да набъбне за 10 мин.

Поставят се листата на дъска. В единия край се слага от плънката, затваря се от двете страни и се завива напред на рулца. Подреждат се в тенджера, на дъното на която има 2-3 пласта листа от лапад, стръкове джоджен.

Сармите се редят и отгоре се притиска с чиния. Заливат се с 3-1/2 ч.ч. вода, сока на лимона и се вари на тих огън около 30 мин. след завирането им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: