Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник с домашни дърпани кори

Тиквеник с домашни дърпани кори

Тиквеник с домашни дърпани кори
Снимка: Радомира Михайлова
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Ако ще правите тиквеник, задължително го направете с домашни дърпани кори"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - около 600 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - около 15 г прясна
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 200 мл. хладка
  • сол - 1 ч.л. равна
  • олио - 3 с.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • за плънката
  • тиква - 4 ч.ч. настъргана на едро
  • орехи - 1 купичка
  • мазнина - 1/2 ч.ч. - масло с олио смес
  • захар - 1 ч.ч.
  • канела - 1 с.л.
  • за поръсване и намазване
  • мазнина - колкото остане от плънката
  • захар - 4 - 5 щипки големи
  • орехи - колкото останат от плънката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този вариант на тиквеник го правя за първи път, гледах рецепта една, но както винаги дадох малко от себе си в нея и стана разкош! Та сега бързам да я споделя с вас, та да и се насладите и вие!

Замесвате си тесто с продуктите, като предварително си разтворите маята със хладката вода, захарта и 2 с.л. брашно и я оставите леко да шупне.

Брашното ви да е пресято. Тестото трябва да е гладко омесено, след което се разделя на 6 равни части, които се оформят на топчета. Всяко топче се намазнява с малко олио. Оставят се да втасат под кърпа със стреч фолио, за да не съхнат.

Докато това става, си почистете и настържете тиквата. Аз от предния ден съм си почистила орехите, затова само ги счуквам. А може и купени.

При тиквата слагате захарта и канелата и омесвате добре.

Разтапяте маслото и го смесвате с олиото. Аз използвах около 30 г масло и допълних с олио до половината на чашата.

Всяко топче се разточва на тънко със малко брашно, след което внимателно се надърпва, за да не се скъса кората. Намазва се добре с мазнина и се поръсва обилно с тиква и орехи. Навива се на руло, усуква се в противоположни посоки и първото се навива на охлювче и поставя в центъра на тавата ви.

Покрай него се редят останалите кори, направени по същия начин. Накрая, когато е готово за печене, се намазва обилно с останалата мазнина. На мен ми стигна точно, но ако прецените, че не може с останалото количество мазнина да намажете обилно тиквеника, си прибавете необходимото.

Наръсвате след това останалите орехи отгоре и накрая - захарта. Печете в предварително загрята фурна на около 170-180 градуса без вентилатор до златисто. Когато я извадите, леко я напръскайте с вода и покрийте с кърпа, да отпусне.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: