Пита Капела

Пита Капела

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k
10k
4k
5k
5
Пита Капела
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
18/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне100 мин.
Сготви45 мин.
Общо145 мин.
Порции12
"Вкусна пита, приготвена с много любов и майсторлък"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирам маята с топлото мляко, захарта и малко брашно. Пресявам брашното и с всички продукти замесвам меко еластично тесто.

Оставям да втаса, след което го разделям на 5 топки плюс топка, колкото яйце, за центъра. От едната част правя плетеница, като я разделям на 2.

Едната навивам на фитил, а другата разточвам на кора, която режа по средата на ленти по 10 см на разстояние 1 см.

Промушвам ги един през друг и така се получава като решетка. Слагам я върху фитила и заделям на една страна.

От другите 2 топки, едната част правя фитил, другата разточвам на правоъгълник и изрязвам хоризонтално лентички.

Завивам лентичките от ляво надясно и от дясно наляво. От другата останала част разточвам правоъгълник, мажа с масло, навивам на руло, поставям в тавата и с ножица режа парчета по 1 см, като ги поставям наляво и вдясно.

От най-малката топка правя гладко топче, което режа с нож на кръст и го слагам в центъра на питката.

Оставям да втасва, след което я мажа с разбит жълтък, мляко и олио. Посипвам със семена и пека в загрята фурна на 160 градуса.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: