Начин на приготвяне
Краставичките, морковът и гъбите се нарязват на ситно. Загрява се в съд олиото и се запържват гъбите, докато се разбъркват. Когато потъмнеят, се добавя солта и пак се разбърква. Добавят се оризът и морковът и се запържват и те, след което се оставят за 1-2 минути със захлупен капак да се задушат. След това се махат от котлона.
В друг съд се загрява 100-150 мл вода. Когато заври, съдът се маха от котлона и се слага в нея соевата кайма. Оставя се без капак за 2-3 минути, докато каймата се накисне. Когато се надуе, заедно с краставичките се добавя към ориза с гъбите и моркова. Добавят се подправките и се разбърква.
На дъното на тенджерата се поставят няколко зелеви листа (може и да не са цели, за там няма такова значение). След това се навиват сармички и се нареждат в тенджерата. Налива се вода, докато почти се покрият, и се поставя отгоре им чиния с дъното нагоре. Когато водата заври, сармите се оставят на съвсем слаб огън да се досварят. Готови са, когато оризът е напълно сварен и листата са омекнали.
Бележка: Моите листа не бяха много големи, така че ако Вашите са по-големи, вероятно сместа няма да стигне за 16 сарми.