Начин на приготвяне
Слага се вода да заври. Когато заври, се слага 1 с.л. сол и малко олио, след което се изсипва кускусът, намалява се котлонът и се оставя да се свари.
През това време гъбите и лукът се нарязват на кубчета, след което гъбите се запържват в масло. Когато кускусът се свари, от водата се отделя 3/4 ч.ч., а останалото се отцежда. Кускусът се измива със студена вода. В тавичка се изсипва кускусът и се разбърква с гъбите.
В съд се загрява олио и се запържва лукът. Добавя се брашното и бързо се разбърква, докато брашното се разтвори напълно. Налива се малко от водата и се разбърква пак добре, докато се сгъсти.
След това се слага капакът и се оставя за 1-2 минути лукът да се задуши. След това се налива останалата част от водата, доматеното пюре, малко сол и черен пипер и се разбърква добре.
Когато сосът е готов, се излива върху кускусът. Разбърква се, за да се разнесе навсякъде и тавичката се слага във фурната да се пече около 15 минути на 200 градуса.