Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита-Звездичка

Пита-Звездичка

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Пита-Звездичка
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
27/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
140 мин.
Порции
16
"Какво ще кажете за тази невероятна българска питка, изпратена ни от елховския край. Някъде другаде освен в България такива красиви питки има ли?"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 450 мл
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 с.л
  • олио - 4 с.л
  • брашно - 1 кг
  • За намазване на питката
  • жълтъци - от третото яйце
  • прясно мляко - 1 с.л
  • олио - 1 ч.л
  • сусам
  • мак
  • За намазване на корите
  • масло - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло мляко (около 100 мл) натрошавам маята + 1 с.л. захар и малко брашно. Разбивам яйцата с останалото мляко и олио. Замесвам тесто с всички продукти и оставям да втаса.

Тестото разделям на 15 топчета плюс едно топче тесто, което е около 300 г за оформяне на центъра. Всяко топче се разточва на малка обла кора, които събирам по три една върху, друга намазани с масло (диаметър-13 см)

Всяка тройка се разрязва от центъра към края. Двата ѝ края се навиват на руло, а горната част се разрязва и се промушва отдолу нагоре. Леко с пръсти се избутват навътре, за да се получи по-събрано листо със рулца отстрани. Всички се нареждат във тавата.

От оставеното топче (300 г) оформяме центъра, като направих листа, които режа като малки триъгълници по 2 един върху друг, намазани с масло, цепнати по средата и промушени отдолу на горе. Звездата изрязах от предварително направено тесто за декорация (брашно, нишесте, вода и сол). Оформената питка се оставя да втаса в топло помещение.

След като удвои обема си се маже със разбития жълтък и се поръсва със семена. Пече се в загрята фурна на 160 градуса за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: