Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Картофена фокача със сушени домати и сирене

Картофена фокача със сушени домати и сирене

DianaDiana
Чирак
61380834811
Картофена фокача със сушени домати и сирене
Снимка: Diana
1 / 2
27/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 150 мл топло
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 20 г
  • брашно - около 400 г
  • самардала - 1 ч.л.+още за поръсване на фокачата
  • картофи - 2 бр. средни, сварени и пюрирани
  • зехтин - 100 мл+още за намазване на фокачата
  • домати - 1 шепа, сушени
  • сирене - 1 шепа, натрошено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко. Трябва да е топло, а не горещо. Разтворете в него захарта и маята.

Пресейте брашното и самардалата в голяма тава. Направете кладенче в средата. В него излейте млякото с маята. С лъжица започнете да придърпвате по малко от брашното.

Когато се образува каша, добавете зехтина и намачканите картофи. Омесете меко тесто. Покрийте го и оставете да втаса на топло за около час или докато удвои обема си.

Втасалото тесто разтегляме на питка с дебелина около 1.5 см. Покриваме тава с хартия за печене и слагаме питката. С пръсти правим вдлъбнатини в тестото.

Поръсваме със самардала и натрошено сирене. Подреждаме сушени домати и поръсваме със зехтин. Оставяме да почине около 15 мин.

Печем в загряла на 180 градуса фурна до готовност.

Получава се мекичка и ароматна фокача.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: