Начин на приготвяне
В купа смесете 400 мл топла вода, малко захар, натрошената мая и две супени лъжици от брашното. Разбъркайте, докато маята се разтвори.
Пресейте брашното. Направете кладенче и добавете сместа от вода и мая.
Размесете с помощта на дървена лъжица.
Тестото трябва да е меко и лесно да се бърка. Прибавете две супени лъжици зехтин и сол. Отново размесете. Тестото е за две средно големи фокачи.
Покрийте тестото и оставете да почине за 30 минути.
След това с мокри ръце хванете, разтегнете и сгънете от четирите страни тестото. Оставете за още 30 минути и направете процедурата с разтягането още веднъж.
Намажете тавата за печене със зехтин, прехвърлете тестото в тавата и го разстелете, не се притеснявайте. Оставете го да почине за още 30 минути.
След това намажете с още малко зехтин и с помощта на пръстите направете трапчинки във фокачата.
Отгоре поръсете с малко вода и малко едра сол. В образувалите се трапчета поставете парченца нарязани сушени домати и моцарела.
Печете в загрята на 220 °C фурна за 25 минути. Насладете се на тази хрупкава фокача с моцарела и сушени домати още докато е топла!
Вижте още на колко да печем различните видове хляб, както и как се прави италиански хляб чабата.