Сладко-кисело пиле

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
695
7k
2k
7k
5
27/02/2016
"Време е за китайска рецепта с български прочит. Резултатът са вкусни пилешки хапки, които вървят с чаша вино и близък човек"
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 306
  • Преглеждания за месеца64
  • Преглеждания за седмицата5
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • пилешко месо - 600 г филе
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • сол - 1 ч.л.
  • бяло вино - 1 с.л.
  • вода - 3 с.л.
  • бял пипер - 1 ч.л. млян
  • За панировката
  • яйца - 1 бр.
  • чесън - 1 ч.л. на прах
  • сол - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • нишесте - 60 г
  • вода - 50 мл студена
  • брашно - 110 г
  • олио - 3 с.л.
  • За соса
  • кетчуп - 8 с.л. (качествен)
  • оцет - 4 с.л. оризов (може и ябълков)
  • захар - 4 с.л.
  • мед - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 4 с.л.
  • олио - за маслена баня
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества
Бирени Мезета

Начин на приготвяне

Нарежете пилешкото месо на кубчета с размери около 2-3 см. Сложете го в купа заедно с чесън на прах, бял пипер, сол, виното и водата, разбъркайте и покрийте с домакинско фолио.

Приберете за час в хладилника да се маринова. Направете панировката, като в купа разбийте яйцето, добавете чесън на прах, сол, бакпулвер, нишесте и водата, разбъркайте и добавете брашното и олиото.

Трябва да ви се получи гъста каша. Подгответе продуктите за соса, като в друга купа смесите всичките продукти-вода, сол, захар, оцет, мед и кетчуп.

Разбъркайте продуктите и оставете настрана. Извадете месото. Докато се е мариновало трябва да е поело цялата течност, разбъркайте.

Ако има останала течност, отцедете и сложете пилешките късчета в панировката, като с ръце хубаво ги оваляте така че всички да са добре покрити.

Загрейте уок тиган на котлона на най-високата температура и сложете олио за пържене, загрейте го хубаво, след което намалете температурата на средно и започнете да пускате пилешките късчета в тигана.

Пържете по 2 мин. до бледожълт цвят, като междувременно ги обръщате с решетъчна лъжица, извадете ги върху домакинска хартия, нека се отцедят за 20 секунди.

Загрейте котлона отново на максимум и отново ги върнете в мазнината. Пържете ги още 3 мин до получаване на златисто кафяв цвят.

Извадете ги отново да се отцедят върху домакинска хартия.

Ако тиганът ви не побира наведнъж цялото количество пилешко месо, го изпържете на два пъти, като спазвате процедурата-пържене, отцеждане и отново пържене.

Махнете олиото от тигана, изсипете го някъде и в сухия тиган на загрят котлон сложете сместа за соса. Бъркайте с дървена лъжица около 1 мин, колкото да се изпари течността и аромата на оцета.

Ще започнат да се образуват мехурчета-тогава добавете изпържените панирани късчета пилешко, объркайте ги добре в соса, той ще полепне веднага по тях и извадете в чиния.

Поднесете с варен ориз и поръсете със сусам. Горещо ви препоръчвам да опитате!

Подложна чиния с брокатен ефект ф33
Избери класиката! Поднеси стилно с:
Подложна чиния с брокатен ефект ф33
8.49 лв.
Виж ››

Придайте стил и елегантност на трапезата с красива подложна чиния, върху която ще сервирате своите специалитети. Страхотно качество и дизайн. Може да избирате между 4 цвята. Подложната чиния с брокат ще спечели сърцето на всяко кухненско шкафче на мига - и вашето, разбира се.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Ники
Ники
01.08.2020 17:34
Обожав ги :)
0
0
Пламена Тодорова
Стават чудесни! Благодаря за рецептата!
1
0
Теодора
Теодора
29.02.2016 19:45
Много продукти, но много вкусно става. Уникални са!
0
0