Начин на приготвяне
Отмерваме четири килограма добре узрели сини сливи. Измиваме ги хубаво. Махаме им костилките и ги нарязваме на четвъртинки.
Слагаме ги в дълбока тенджера и ги засипваме с два килограма захар. Захлупваме ги и ги оставяме да престоят така 18-20 часа.
След това слагаме на котлона и варим, като често разбъркваме с дървена лъжица.
Капваме капка върху чиния и когато тя не се разлива, значи конфитюрът е готов.
Прибавяме оцета и индришето, нарязано на дребно, и варим още пет минути.
Сваляме от огъня и пълним в добре измити и подсушени бурканчета с конфитюра от сини сливи.
Затваряме хубаво с капачки и изваряваме за 10 минути.
В сезона на сливите опитай и нашия мармалад от сини сливи или виж как да си направиш вкусни печени сливи.
Коментари