Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гювечета»Гювечета с карфиол, саздърма и вкусен сос

Гювечета с карфиол, саздърма и вкусен сос

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Гювечета с карфиол, саздърма и вкусен сос
Снимка: Илияна Димова
1 / 5
01/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
1 бр порция
"Ако още не сте решили какво да си приготвите на този специален ден, тези вкусни гювечета, приготвени по стара българска рецепта, са само за вас"

Необходими Продукти

  • За всяка порция
  • карфиол - 200 г цветно зеле
  • саздърма - 100 г (от телешко или свинско месо по избор)
  • кашкавал - 1 с.л. настърган
  • масло - 1 с.л. или маргарин
  • брашно - 1 равна с.л.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 бр. прясно
  • черен пипер
  • сол
  • червен пипер
  • мазнина - за намазване на гювечето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме карфиола и накъсваме на цветчета. Варим в подсолена вода около 15 минути. Намазваме с масло гювечето. Слагаме отцеденото от водата цветно зеле - карфиол, и парченца саздърмата.

Приготвяме сос, като в 1 супена лъжица краве масло или маргарин, запържваме 1 супена лъжица брашно. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Наливаме прясно мляко 1/2 чаена чаша и варим до сгъстяване.

Дръпваме от котлона и прибавяме настъргания кашкавал. Разбъркваме да се разтопи в горещия сос.

Отделно разбиваме на гъста пяна белтъка от яйцето и прибавяме към соса. Разбъркваме леко да се смесят. Получения сос изливаме в гювечето при карфиола и саздърмата и внимателно в средата слагаме жълтъка от яйцето.

Поръсваме с червен пипер и запичаме до готовност във фурна, до златиста коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: