Начин на приготвяне
Измиваме карфиола и накъсваме на цветчета. Варим в подсолена вода около 15 минути. Намазваме с масло гювечето. Слагаме отцеденото от водата цветно зеле - карфиол, и парченца саздърмата.
Приготвяме сос, като в 1 супена лъжица краве масло или маргарин, запържваме 1 супена лъжица брашно. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Наливаме прясно мляко 1/2 чаена чаша и варим до сгъстяване.
Дръпваме от котлона и прибавяме настъргания кашкавал. Разбъркваме да се разтопи в горещия сос.
Отделно разбиваме на гъста пяна белтъка от яйцето и прибавяме към соса. Разбъркваме леко да се смесят. Получения сос изливаме в гювечето при карфиола и саздърмата и внимателно в средата слагаме жълтъка от яйцето.
Поръсваме с червен пипер и запичаме до готовност във фурна, до златиста коричка.