Начин на приготвяне
Морковите се почистват, настъргват се на ситно ренде и се изстискват от излишния сок.
Петте жълтъка се разбиват 3 минути със захарта, лимоновия сок и настърганата кора, след което се добавят морковите и бадемите.
Постепенно се прибавя брашното, пресято с бакпулвера. Накрая внимателно се добавят белтъците, разбити отделно на гъст сняг.
Добре разбърканото тесто се прехвърля в тортена форма (с диаметър 26 см), застлана с пекарска хартия, и се пече 35-40 минути в предварително загрята фурна при 180°С. Оставя се да изстине и се изважда от формата.
Ягодите се измиват, почистват се от дръжките, подсушават се, нарязват се на половинки и се нареждат върху изстиналия блат.
Желето за глазиране се разтваря в гроздовия сок според инструкциите на опаковката, смесва се с портокаловия ликьор и се нанася върху ягодите.
Отстрани сладкишът се намазва със затопления мармалад и се посипва с нарязаните бадеми.