Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Традиционен боб в гърне

Традиционен боб в гърне

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Традиционен боб в гърне4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
280 мин.
Общо
300 мин.
Порции
4
"Наречете ни старомодни, но най-вкусният боб за нас винаги ще си остане традиционният боб, сготвен в гърне"

Необходими Продукти

  • боб - 250 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 2 бр.
  • домати - 1 бр.
  • чубрица
  • джоджен
  • магданоз
  • сол - на вкус
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба в студена вода за няколко часа. След това го измийте и сложете в гърнето. Залейте го с вода и го сложете на студен котлон (трябва да се загрява бавно, за да не се спука).

Оставете боба да заври и след 30 минути прибавете нарязаните лук, моркови и чушки.

Гответе боба на ниска температура, около 3 и 1/2-4 часа. След като омекнат бобът и зеленчуците, прибавете сол, доматите и подправките.

След десетина минути направете запръжка от малко олио, брашното и червения пипер. Добавете я към боба и след 5 минути свалете гърнето от котлона. Поръсете с нарязан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
След завиране не се ли изхвърля първата вода?
12.09.2023 09:31
Анонимен
Анонимен
Боб в гърне , най - вкусната бабина гозба ! Ммммм....
25.10.2022 22:43
3
1