Тетевенска саламура (рибена чорба)

Тетевенска саламура (рибена чорба)

Ирина Андреева JolieИрина Андреева Jolie
Готвач
232
1k
674
1k
1
04/03/2016
"Знаете ли тайната на вкусната рибена чорба? Приготвили сме тази изключително популярна рецепта от тетевенския край"
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо18 452
  • Преглеждания за месеца422
  • Преглеждания за седмицата49
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • вода - 2 л
  • пъстърва - 5 - 6 бр. малки или месо от по - голяма около 300 г + няколко речни рака
  • домати - 200 г узрели белени на кубчета
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • люти чушки - 2 - 3 бр. сухи
  • винен оцет - 2 с.л.
  • копър - 1 вр. пресен
  • сол - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В моя случай използвах сьомгова пъстърва.

В тенджера се сипва водата да заври и се посолява. Добавят се намачканите в вилица домати на кубчета (най-добре от консерва). Когато водата отново заври, се изпичат рибките, раците и лютите чушлета.

Ако се използва месо от по-едри екземпляри, е добре рибата да е предварително печена и обезкостена. Накъсва се на парчета.

Сипва се рибата във врящата чорба и се счукват лютите чушлета в хаванче. Добавят се и те.

В същото хаванче се счукват обелените скилидки чесън с малко сол. Прибавят се.

Сипва се оцетът последен и се сваля от огъня. Едва тогава се добавя нарязания на ситно пресен копър.

Яде се както студена, така и много гореща, обикновено след препиване.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Нали вчера всяка качена автентична българска рецепта щеше да се оцени като тематична?Снощи я качих,но нямаше нямаше явно на линия администратор,за да я пуснат.Язък
4
0