Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Царска баклава

Царска баклава

Потребител#167180Потребител#167180
Готвач
2782k3591
Царска баклава
Снимка: Krastanov
9 / 12с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Дори и само една парче от тази баклава ще ви накара да се почувствате по царски"

Необходими Продукти

  • кори - 1 пакет (500 г)
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. нарязани
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • канела - 10 г
  • ванилия - 2 бр.
  • масло - 125 г
  • за сиропа
  • захар - и вода 1:1
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова кора - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме кексовата смес - яйцата, захарта, орехите, брашното, смесено с бакпулвера, канелата и ванилията. Корите се разделят на две части.

В намазана тава с олио слагаме половината кори, изсипваме кексовата смес. Отгоре слагаме другата половина кори. Разрязваме на ромбоиди и заливаме с разтопеното масло по разрезите.

Печем в загрята фурна на 160 градуса до хубав цвят. Студената баклава заливаме със захарен сироп.

4 ч.ч. захар, 4 ч.ч. вода, 2 ванилии и лимоновата кора се слагат на котлона, варят се 5 минути и се залива баклавата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Баклава "ОСМАН ПАША". Опъват се кори с диаметър 1,5 метра, на голяма маса. От брашно и вода. Много тънки, прозрачни, с помощ на царевично нишесте, фино брашно и зехтин. Съхнат върху чисти покривки от маси, или дъски. Съхнат 5-6 часа на хладно, но да са гъвкави. Плънката разпределена на супер тънко върху цялата кора, само плънка, тя е супер ситно нарязани портокалови кори, сухи смокини, сухи кайсии, сушени, и бадеми сухи - сурови. На руло 1,5 сантиметра. Нарязват се до 5 сантиметра. Наредени в тава, от вън на вътре по дължина към центърът. Тази тава се остава да съхне на много хладно и сухо за 2-седмици. Пече се на недозагрята напълно фурна но когато загрее напълно и порозовеят се заливат с топло краве масло 100-200 грама.Докато почервенеят. Така изпечени се остават да съхнат една седмица. После се сиропират със сироп от манов мед и тръстиков сок, или кленов сироп, или само манов мед и малко вода. Яде се след 3-дни.
27.08.2023 12:36
9
2
Анонимен
Анонимен
Стахотна
18.11.2022 18:24
1
Габриела
Габриела
Класика
05.12.2016 10:38
16