Басмати с адзуки и мунг

Криси ЧерниковаКриси ЧерниковаДарт Вейдър162811497
09/03/2016
Приготвяне20 мин.
Готвене170 мин.
Общо190 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 109
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • варива - 1 ч.ч. микс от боб мунг, боб адзуки, зелен грах, жълт грах и др.
  • ориз - 1.5 ч.ч. басмати
  • зехтин
  • чесън - 3 скилидки
  • куркума
  • червен пипер
  • розмарин
  • черен пипер
  • чили
  • хималайска сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Миксът от боб мунг, боб адзуки и останалите варива се измива и се накисва за 6-7 часа във вода. След това се измива пак и се слага да се вари за 2-2.5 часа в подсолена вода, като пяната, образуваща се при варенето, се премахва.

След това се измива със студена вода и се оставя настрана. В дълбока тенджерка се загрява мазнина на много слаб огън и се добавя измитият ориз (аз го накиснах за половин час във вода преди това). Задушава се и към него се добавя свареният микс.

Налива се около 3 ч.ч. вода и се бърка. Яденето къкри на слаб огън, докато оризът омекне напълно. В процеса на готвене можете да добавите още вода, ако смятате, че сместа се получава прекалено гъста.

След като оризът омекне, се добавят подправките и счуканият чесън, след което печката се изключва. Готовият ориз можете да аранжирате според въображението си. Аз го украсих с доматена паста.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сия Рибагина
Сия Рибагина
09.03.2016 23:27
Много интересна и различна рецепта,бобовите култури мунг и адзуки не са много използвани в България.Опитвала съм ги приготвени на салата с грах,чили и подправки и беше страхотна.
0
0