Въздушна картофена торта

enggell2020@abv.bgenggell2020@abv.bgГотвач278565951
11/03/2018
"Време е за едно истинско картофено изкушение, което върви както като основно ястие, така и като мезе"
Приготвяне70 мин.
Готвене80 мин.
Общо150 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
34 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо148 602
  • Преглеждания за месеца515
  • Преглеждания за седмицата66
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена34

Необходими Съставки

  • картофи - 1 кг
  • шунка - 2 бр. бомбичка
  • кисели краставички - 1 буркан
  • яйца - 5 бр. сварени
  • за соса
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 200 мл
  • сол - 1/2 к.л.
  • лимонтузу - 1 щ.
  • кисело мляко - 3 с.л. 3.6%
  • за украсата
  • яйца - 3 бр. от декоративни кокошки
  • яйца - 10 бр. от пъдпъдък
  • магданоз - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме картофите. Обелваме. Сваряваме яйцата. Обелваме. От яйцето и олиото правим домашна майонеза с пасатор. В дълбок и тесен съд слагаме яйцето и олиото.

Поставяме пасатора на дъното и пускаме, щом започне да се сгъстява леко, издърпваме нагоре пасатора и така, докато се получи майонезата. Подправяме с щипка лимонтозу и сол на вкус.

Към овкусената майонеза добавяме киселото мляко и разбъркваме хубаво до получаването на еднородна смес. Във форма за торта с отделящо се дъно (24 см) подреждаме салатата.

Настъргваме картофи, докато покрият дъното на формата. Отгоре като втори ред настъргваме яйца. Слагаме няколко лъжици от соса. Отгоре настъргваме шунка, след това-мариновани краставички.

Пак няколко лъжици сос. И започваме отначало-настъргваме картофи, после яйца следва сос, шунка, мариновани краставички и отново сос. Завършваме с настъргани картофи.

Украсата на вашата солена торта е пожелание и плод на вашата фантазия! След като престои няколко часа в хладилник, може да се отстрани рингът на тортата.

Яйцата за украсата се сваряват и обелват. Разполовяват се на две равни части. Едната част от жълтъка се използва за тичинка на маргаритката по средата на салатата, белтъчните половини от декоративните кокошки се подреждат около жълтъка.

Пъдпъдъчите яйца внимателно се обелват и разрязват на две равни части, от тях се оформят малките, външни полумаргарити. Стръкчета магданоз за украса и цвят!

Рейтинг

5 12
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Краси Начев
Краси Начев
19.05.2018 23:55
Много добре! Ще добавя и няколко нарязани на шайби маслини.
1
0
Наталиа Петрова
Снимката ме привлече да опитам рецептата и определено не съжалявам!
2
0
enggell2020@abv.bg
enggell2020@abv.bg
08.04.2016 17:01
много се радвам
1
0
Мариела Енева
В моя край слагаме и мариновани моркови и соса е малко по - различен. Но салатата е страхотна!
1
0
enggell2020@abv.bg
enggell2020@abv.bg
20.03.2016 17:13
Всеки, слага това, което обича....затова е хубава, защото търпи много промени.
3
1