Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Пържоли»Френски стек с ароматен сос

Френски стек с ароматен сос

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Френски стек с ароматен сос
Снимка: Ваня Величкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Перфектният стек задължително е допълнен от хубав сос"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 2 бр. рибай стек
  • дижонска горчица - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.ч. на зърна
  • олио - 3 с.л.
  • лук - 1/4 ч.ч. шалот, накълцан
  • бренди - 1/4 ч.ч.
  • чесън - 1 с.л., счукан
  • телешки бульон - 2 ч.ч.
  • сметана - 1/2 ч.ч.
  • масло - 3 с.л.
  • магданоз
  • картофи - пържени, за гарнитура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намажете от всички страни стековете с горчица и поръсете със сол. Оваляйте пържолата в зрънцата черен пипер.

Загрейте олиото в дълбок тиган и когато се сгорещи, пържете пържолите по 3 минути от всяка страна. Извадете пържолите и в тигана сложете останалото олио и шалота.

Гответе така 1-2 минути и добавете бренди. Внимавайте, защото ще се възпламени! Дори да не ви се получи пламък, не се притеснявайте, а разбъркайте, докато брендито се изпари.

Прибавете в тигана чесъна и бульона, гответе, докато голяма част от водата се изпари. Добавете сметаната и бъркайте до сгъстяване.

Последно добавяме малко сол на вкус и маслото. Нарежете стековете на ивици и обилно залейте със соса.

Сервирайте със задължителни пържени картофи, които също е хубаво да са на тънки и дълги ивици.

И само след една хапка ще се пренесете в някое елегантно бистро в центъра на величествения Париж!

Френският стек с ароматен сос е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: