Начин на приготвяне
Работи се с миксер и кейкова форма с размери 23/13 см.
Разбива се маслото със захарта и ванилията до побеляване. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се разбива за кратко с миксер. Добавя се какаото, разтворено в горещата вода.
Брашното се пресява, добавят се бакпулверът, солта, прясното мляко и се прибавят към основното тесто. Разбърква се до хомогенна смес, която се изсипва в намаслена и покрита с хартия за печене кейкова форма.
Кексът се пече на 170 градуса за около 55-60 мин. Проверява се за готовност с клечка. Охлажда се.
Заливка: на водна баня на слаба степен на котлона се разтопява шоколадът с маслото и 1 ч.л. мед. След като се охлади, но не и да е стегнал, с лъжица внимателно се разлива върху горната страна на студения кейк.
Заглажда се и се оставя за няколко часа на студено. Този шоколадов кекс е с много хубава, фина структура, мек, влажен и ухаещ на какао и шоколад.
Използвала съм електронна везна за точно спазване на грамажите така, както е указанието по рецепта.
Какаовият кейк с шоколадова глазура е страхотен!
Източник: Joyofbaking Chocolate Pound Cake