Шоколадова торта със сметана

NEVINEVI
Помощник Готвач
1621k5283
Шоколадова торта със сметана
Снимка: NEVI
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8-10

Необходими Продукти

  • за блата
  • брашно - 350 г
  • кафява захар - 250 г
  • захар - 300 г
  • какао - 150 г
  • бакпулвер - 2.5 ч.л.
  • сода бикарбонат - 2 1/2 ч.л.
  • яйца - 4 бр.
  • олио - 100 мл
  • айрян - 250 мл гъст
  • кафе - 250 мл
  • за крема
  • сметана - 1 литър сладка
  • за украса
  • шоколад - 200 г натурален
  • шоколадови бонбони
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете пресейте брашното, какаото, содата и бакпулвера. Към тях прибавете двата вида захар и разбъркайте добре. В друга купа разбийте яйцата, олиото и айряна, който е в съотношение 200 мл кисело мляко и 50 мл вода.

Сипете мокрите при сухите съставки и смесете с шпатула. Накрая налейте топлото кафе и смесете добре. Разделете получената смес на две равни части.

Печете блатовете един по един във форма с подвижно дъно с размер 23 см, застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Блатът е готов, когато забиете шишче в него и го извадите сухо. Оставете блатовете да се охладят напълно, после срежете внимателно всеки блат на две, накрая трябва да имате 4 хубави блата. Разбийте сметаната на крем. Заделете малко от сметаната за украса.

Сглобете тортата във формата, в която пекохте блатовете, като редувате блат и сметана, завършвайки с блат. Приберете в хладилник за 1-2 часа , като покриете тортата, за да не поема миризмите от хладилника. Извадете от формата, като прокарате нож по ръба на формата и тогава я отворете.

Намажете тортата със заделената сметана от всички страни и отгоре направете розички с шприц. Нарежете шоколада на дребно. Поръсете тортата от всички страни с шоколада. Завършете с шоколадови бонбони върху всяка розичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: