Начин на приготвяне
Плънката се приготвя, като се смесват смлените орехови ядки с разбитото яйце и захарта.
Всяка кора се прегъва на три по дължина, като се намазва с разтопеното масло. В края на кората се поставя по 1 с.л. от плънката, кората се завива във формата на триъгълник.
Готовите триъгълници се поставят в намаслена тава. Отгоре се мажат с масло и баклавата се пече на 180 градуса до приятен загар.
Сиропът се приготвя, като в тенджерка се смесват захарта и водата. Слага се на котлона и след като заври, се оставя още 10 минути, отстранява се от котлона и се добавят ванилията и сокът на лимона.
Студената баклава се залива с горещия сироп, покрива се с кърпа и се оставя да престои поне 12 часа.
Коментари