Начин на приготвяне
Смесваме продуктите за закваската и оставяме около 30 минути да втаса. Когото се активира маята, тя шупва.
В отделен съд се смесват всички продукти за замесването - яйцата, захарта, мекото масло, солта и ванилията. Сипва се и брашното и шупналата мая, замесва се средно меко тесто - да стане еластично и гладко.
Слага се в купа, намазва се с олио и покриваме с кърпа да втаса за 1 час. Втасалото тесто се разделя на топки. От всяка се откъсва парче малко тесто и се оформят два фитила, като се усукват един в друг.
Останалото тесто се сплесква и се поставя 1 к.л. сладко от ягоди, оформя се топче. Нареждаме в намазана с олио тава първо топчето, фитила - край него като венец.
Кифлите втасват на топло 20 минути. Намазваме с разбит жълтък с малко олио и поръсваме с цветни захарни пръчици. Печем в умерена фурна 170 градуса до зачервяване.
Вкусно и красиво! Честита пролет на всички!
Коментари