Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашен хляб с украса

Домашен хляб с украса

Домашен хляб с украса
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 4
23/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10 парчета

Необходими Продукти

  • вода - 300 мл хладка
  • вода - 100 мл топла за маята
  • мая - 20 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • брашно - 800 г
  • зехтин - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в топла вода и се разтваря със захарта. Оставя се да шупне за 10 минути. Замесваме с останалите продукти меко тесто и се оставя да втаса 30 минути.

От втасалото тесто се отделя топче като яйце за украса на хляба. Останалото тесто се оформя на топка и поставяме в малка кръгла тава върху хартия за печене. Оставеното тесто се оформя на листенца, които се разпределят върху хляба.

Отгоре се поръсва с брашно и с бръснарско ножче се очертават жилите на листата. Оформят се дълги фитила и се довършва украсата.

Поръсваме със семена и печем хляба в загрята фурна на 180 градуса до готовност около 55 минути. Изважда се и охлаждаме върху решетка, чак тогава се нарязва с къдрав нож.

Най вкусен е домашният хляб!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

1
50
40
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#171596
Потребител#171596
Брачед, кат си дойда догодина ша искам да ми го напраиш, на вид е много убав.
01.06.2016 21:41