Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля леко. Към него се прибавя натрошената мая и захарта. Разбърква се. След това се прибавят олиото, солта и яйцата. Единият жълтък се отделя за намазването. Разбърква се. Содата се прибавя към киселото мляко. След като шупне се прибавя към останалите продукти. Разбърква се.
Брашното се пресява и се прибавя постепенно към сместа. Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя на топло да втаса за около 25-30 минути.
След като тестото втаса се разделя на две половини. Едната половина от тестото се разделя на три равни части. Всяка топка тесто се разточва на кръг. Трите кръга се редят един върху друг. След като са наложени трите кръга се режат на осем триъгълника.
В средата на всеки триъгълник се прави разрез. През него от долу нагоре се промушва върхът на всеки триъгълник. След това се редят в тава, която е предварително намазана с олио и набрашнена. Триъгълниците се редят в тавата, като върховете им трябва да са в средата на тавата.
След това другата половина от тестото се разточва на тънка кора. Тази кора тесто се навива на стегнато руло. От рулото се режат пънчета на около 1 см разстояние. Тези пънчета се редят редят в края на тавата.
Оформената пита се оставя да втаса за още 30 минути. През това време се прави украсата за питата от бялото тесто. Бялото тесто се замесва от брашно, вода и сол. Замесва се меко тесто. След като е готово тестото се разточва на тънка кора. От него се изрязват малки кръгчета, които се навиват едно около друго, за да че получи розичка.
След като сте навили няколко кръгчета се изрязва малко от долния край на кръгчетата. Така се правят и останалите розички. След като втаса се помазва с малко олио, малко вода и един жълтък. Редят се готовите розички от бялото тесто.
Питата се слага във фурна, която е предварително загрята на 200 градуса, за около 40 минути.