Начин на приготвяне
В топлата вода активирайте маята с щипка захар. Оставете няколко минути да шупне. Пресейте брашното със солта. Направете кладенче в средата и сипете 2 с.л. зехтин и шупналата мая.
Замесете меко тесто. Добавете останалата част от зехтина. Покрийте тестото и го оставете за около час, час и малко да втаса хубаво.
В тиган запържете лука и чушките до омекване. Добавете доматите и лимоновия сок. Подправете на вкус. Свалете от котлона и оставете няколко минути да се охлади.
Смесете зеленчуците с каймата и разбъркайте хубаво. Когато тестото втаса, премесете и разделете на две части. Разточете в желаната от вас форма, като притискате с пръсти, за да се образува нещо като лодка.
Във вдлъбнатата част сипете плънката. Печете така на 180 градуса около 25 минути. Малко преди да е напълно готово, сложете отгоре няколко парченца масло и чукнете едно цяло яйце.
Запечете за още 3-4 минути и сервирайте!
Можете да експериментирате с плънката и броя на яйцата. Можете да използвате и тесто за пица. Чудесен вариант е комбинираното пиде - една част колбас, една част кашкавал и една част кайма.
Пидето с плънка е готово.