Начин на приготвяне
Разтворете маята в малко топло мляко с малко захар и брашно. Оставете я на топло да втаса. Междувременно пресейте брашното.
Замесете тесто от брашното, яйцата (едно оставете за намазване), захарта, млякото, втасалата мая и настърганата кора от лимон.
При месенето потапяйте ръцете си в разтопено масло. Месете докато тестото поеме цялото масло. Сложете тестото на топло да втаса.
След като тестото втаса, разточете част от него на правоъгълник върху набрашнена повърхност и нарежете ленти или фитили с дебелина около 1 см.
Завийте фитилите около предварително намазано с олио картонено руло увито във фолио. Лентите трябва леко да се препокриват.
Леко овъргаляйте, за да залепнат пластовете (фитилите). Намажете коминчетата с разбито яйце и посипете със захар. Наредете козунаците в тава, която е застлана с хартия за печене.
Изпечете коминчетата в загрята фурна на 160 градуса за около 15 мин. Когато се опекат, още топли ги оваляйте в смлени орехи със захар, канела със захар, кокосови стърготини или др. по избор.
Трдло (козуначеното коминче) е готово.
Коментари