Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Боб с бяла ряпа в гювеч

Боб с бяла ряпа в гювеч

Наталия ПетроваНаталия Петрова
Готвач
3532k9802
Боб с бяла ряпа в гювеч
Снимка: Наталия Петрова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Уникално вкусна комбинация, която няма да остави безразличен никого"

Необходими Продукти

  • боб - 1 кг
  • бяла ряпа - 1 бр. (300 - 400 г)
  • сол
  • магданоз
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • масло - 50 - 60 г
  • брашно - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се почиства и накисва във вода за 24 часа. След като сме киснали боба изхвърляме водата, в която сме го накисвали, изплакваме го и го сипваме в голям глинен гювеч (малкото гювече е използвано само за снимката).

Ряпата се почиства и нарязва на малки кубчета, след което се сипва в гювечето при фасула, наливаме 2 литра вода, слагаме капака на гювечето и го слагаме в студена фурна и включваме на 200 градуса. За около 1.5-2 часа фасулът трябва да е сварен, сипваме сол на вкус, ако е необходимо доливаме вода, поръсваме със ситно нарязан магданоз и правим запръжката.

Запръжката правим по следния начин: изваждаме гювеча от фурната, в тиган слагаме олиото и маслото да се сгорещят, след което прибавяме брашното и разбъркваме няколко секунди да пожълтее брашното.

След това вземаме с черпак от бульона в гювечето и сипваме в тигана със запръжката при непрекъснато разбъркване, наливаме още два черпака по същия начин, след което вземаме тигана и изсипваме всичко в гювечето, като отново разбъркваме. Връщаме гювеча за още 20 минути във фурната, след което е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Наталия Петрова
Наталия Петрова
Аз също обичам червен пипер, но ряпата има много силен аромат и ако се сложат много подправки става ужасно...
29.03.2016 17:11
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Никак не обичам така бледоизглеждащи Манджичките, колкотои да са вкусни.Винаги слагам червен пипер,особено на боб :)
29.03.2016 16:21